Yellocal / Dérive Berlin Spring School

Yellocal / Dérive Berlin Spring School

Dérive Berlin Spring School

Samen met 3 studenten van CMD ‘s-Hertogenbosch, 4 studenten CMD Breda en 4 studenten St. Joost ben ik uitgekozen om een week mee te gaan naar Berlijn. Een nieuwe onderzoeksmethode: dwalen. Door te gaan, door Berlijn te ontdekken, een antwoord vinden op je ontwerpvraag. Met veel onbekende, een vreemde stad en een andere taal een nieuwe wereld van ontwerpen gevonden.

Een dag alleen

De week Berlijn begon met een dag alleen. Alleen dwalen door de stad met het begrip wat je had gekregen. Mijn begrip was “ongewenst”. Waar ik normaal altijd alles plan, liet ik dat deze keer (ongewenst) los. Ik stapte een bus in, stapte weer uit, liep een stuk en zag wel waar ik terecht zou komen. Een heftige dag maar waar ik later in het proces veel aan zal hebben.

Hafenplatz

Op de tweede dag werden er groepjes gevormd. Samen met Michelle en Meike kregen wij “Hafenplatz” als project. Een gigantisch flatgebouw dat binnenkort wordt vernieuwd. Op dit moment zijn het social woningen maar een gedeelte stond al leeg. Het was vies, onaantrekkelijk en vooral oud. Dit zorgde voor de ontwerp vraag: Wat is de rol van esthetiek in een sociaal probleemgebied? Door te praten met bewoners, rond te lopen in de buurt en vooral te ervaren zijn we op onderzoek gegaan. Een andere methode dan normaal, waar ik snel geneigd ben achter mijn laptop te kruipen.

Yellocal

Uiteindelijk moet iedereen weg uit de Hafenplatz. Wij hebben er voor gekozen om hun aanpassingen in de buurt permanent te maken. Zodat het mooie herinneringen blijven, kunst wordt en de bewoners niet vergeten worden.

Expositie

De expositie hebben we ingericht in een leegstaand appartement. Hier hebben we verhalen van bewoners opgehangen en kijkvenster gemaakt op de ramen. Als je door het kijkvenster keek, zag je een huiskamer. Gemaakt van spullen van oud-bewoners. Ook zag je meerdere aanpassingen in de buurt, permanent gemaakt.

 

Een bijzondere week

Het was een heftige week. Lange dagen, veel nieuwe indrukken en een andere onderzoeksmethode dan ik gewend ben. Het heeft me ontzettend veel geleerd. Zo kun je met weinig middelen echt een toffe expositie neerzetten, mag ik veel meer mijn persoonlijkheid laten terug komen in mijn werk en ben ik meer gaan nadenken over esthetiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *